Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.10.2023

Прокуратура продовжує роботу, спрямовану на конфіскацію сільськогосподарських земель у громадян країни-агресора

                                        

Баштанською окружною прокуратурою у взаємодії з СБУ в області виявлено чергові факти порушення вимог земельного законодавства під час використання іноземцями земельних ділянок сільськогосподарського призначення в межах Снігурівської та Баштанської міських рад Миколаївського області.

Так, троє громадян рф упродовж року після набуття права власності в порядку спадкування на 5 земельних ділянок загальною площею 12,9 га вартістю майже 360 тис грн грн не відчужили їх. При цьому, один з власників передав дві земельні ділянки в оренду одному з сільськогосподарських підприємств, кінцевим бенефіціарним власником якого на момент повномасштабного вторгнення була громадянка рф, внаслідок чого останній отримував дохід на території України.

Не зважаючи на триваючі порушення вимог земельного законодавства, уповноважений орган Держгеокадастру України, до повноважень якого, окрім іншого, віднесено обов’язок звернення до суду з позовами про конфіскацію таких земель, будь-яких заходів реагування не вжив.

З метою поновлення порушених державних інтересів, прокурор звернувся до суду з позовами до громадян країни-агресора про примусову конфіскацію вказаних земельних ділянок на користь держави

На даний час у справах відкриті провадження, їх розгляд триває.

Окрім цього, нещодавно одним з районних судів у повному обсязі задоволено аналогічний позов та постановлено рішення про конфіскацію у громадянина рф земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею понад 18,6 га вартістю понад 1 млн грн.

Загалом, у поточному році за позовами окружної прокуратури судами конфісковано у громадян рф 5 земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею 39,7 га вартістю понад 2,3 млн грн, розташовані в межах Казанківської, Березнегуватської та Новобузької об’єднаних територіальних громад.

 

 

кількість переглядів: 680