Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.11.2023

За позовом прокуратури територіальній громаді повернуто земельну ділянку водного фонду, розташовану на узбережжі Чорного моря

                                  

Березанським районним судом у 2022 році задоволено позов прокурора та скасовано незаконне рішення Коблівської сільської ради, яким фізичній особі в межах норм безоплатної приватизації передано у приватну власність земельну ділянку площею 2 га для ведення особистого селянського господарства.

Зокрема встановлено, що спірна земельна ділянка розташована в межах пляжної зони прибережної захисної смуги Чорного моря в курортній зоні «Коблеве». Отже, її відведення відбулось з порушеннями земельного, водного та містобудівного законодавства.

Судом підтверджено неможливість набуття права приватної власності на землі водного фонду. Вказане судове рішення набрало законної сили.

У той же час встановлено, що фізичною особою з метою невиконання судового рішення спірну земельну ділянку передано у власність товариства з обмеженою відповідальність, засновниками якого є пов’язані з відповідачем особи.

З метою реального поновлення інтересів держави, окружна прокуратура звернулася до господарського суду з відповідним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю, який наразі задоволено у повному обсязі – припинено право власності товариства на спірну ділянку ринковою вартістю майже 6,5 млн грн та зобов’язано повернути її у власність громади.

Вкотре наголошуємо, що відповідно до вимог законодавства землі прибережних захисних смуг, пляжних зон мають перебувати виключно у державній або комунальній власності та забезпечувати безперешкодний доступ громадян до водних об’єктів.

Укладення будь-якої кількості незаконних правочинів або інших оборудок щодо земель узбережжя Чорного моря не є перешкодою для відновлення прав народу України на ці території, які перебувають під особливою охороною держави.

 

кількість переглядів: 517