Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.11.2023

Прокуратура захистила конституційне право 4 неповнолітніх, які потрапили у конфлікт із законом, на здобуття повної загальної середньої освіти (ФОТО)

                                  

Право на загальну середню освіту є одним із фундаментальних прав та забезпечується всім дітям, зокрема й тим хто потрапив у конфлікт із законом.

За результатами перевірки проведеної ювенальним прокурором у державній установі «Миколаївський слідчий ізолятор» встановлені порушення прав неповнолітніх на отримання повної загальної середньої освіти.

Так наразі в установі, на підставі договору із Миколаївським ліцеєм № 37 Миколаївської міської ради, освітні послуги з отримання повної загальної середньої освіти за очною формою навчання надаються 4 неповнолітнім, які потрапили у конфлікт із законом. З яких, двоє неповнолітніх навчаються у 9 класі та двоє – у 10 класі.

Водночас перевіркою встановлено, що у бібліотеці установи та учнів взагалі відсутні підручники з деяких предметів, а з деяких - застарілого зразка та не відповідають вимогам чинних типових освітніх програм закладів загальної середньої освіти ІІ та ІІІ ступеня, які забезпечують досягнення учнями результатів навчання і ключових компетенцій, визначених Законом України «Про освіту», Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти.

Зокрема, в установі відсутній підручник з предмету «Громадянська освіта» для 10 класу, а наявні підручники з предмету «Правознавство» для 9 класу, «Українська мова», «Історія України», «Всесвітня історія» для 9 та 10 класів містять застарілу програму, що не забезпечує отримання та засвоєння учнями компетенцій з предмету.

Окрім цього, у навчальних класах установи взагалі відсутнє будь-яке обладнання для проведення, згідно навчальних програм для 9-10 класів з «Фізики», «Хімії», «Біології» та «Географії», лабораторних робіт та дослідів.

Зазначене порушує право неповнолітніх ув’язнених на якісне та повне здобуття загальної середньої освіти відповідно до Державного стандарту та навчальних програм.

З метою усунення зазначених порушень закону ювенальним прокурором внесено вказівку начальнику ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор».

Окрім цього, з метою забезпечення найкращих інтересів вказаних дітей щодо реалізації їхнього права на отримання якісної повної загальної освіти та з нагоди Всесвітнього дня дитини, ювенальним прокурором подаровано адміністрації установи підручники з предметів «Громадянська освіта» (10 клас), «Правознавство» (9 клас) та «Історія України» (9 та 10 клас), які відповідають Державному стандарту у сфері освіти та чинним навчальним програмам, а також підручник з оновленого українського правопису.

Довідково: Саме 20 листопада у 1959 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а у 1989 році Конвенцію про права дитини, у яких закріплено, що найкраще забезпечення інтересів дитини має бути керівним принципом для тих, хто несе відповідальність за її освіту і навчання. Окрім цього, положеннями ст. 53 Конституції України визначено, що кожен має право на освіту, повна загальна середня освіта є обов'язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність повної загальної середньої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

 

 

кількість переглядів: 512