Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.01.2024

Прокурори Миколаївщини вживають заходи представницького характеру щодо конфіскації земель у громадян країни-агресора

                           

В Основному Законі держави закріплена юридична основа приналежності землі Українському народу як носію суверенітету і єдиному джерелу влади.

За нормами законодавства землі сільськогосподарського призначення не можуть перебувати у власності іноземців. Вони можуть їх отримати лише у спадок.

Закон встановлює безумовну вимогу відчужити такі земельні ділянки упродовж року з дня набуття їх у власність.

Недотримання цієї вимоги для іноземців стає підставою для конфіскації земельних ділянок у власність держави. Вона може бути застосована виключно за рішенням суду.

Обласною та окружними прокуратурами у взаємодії з УСБУ в області виявлені численні випадки не відчуження іноземцями ділянок сільськогосподарського призначення у встановлений законом строк.

У свою чергу, територіальним органом Держгеокадастру України, на який законодавством покладено обов’язок звертатися до суду щодо конфіскації таких ділянок, будь-які заходи не вживались.

З метою поновлення прав Українського народу на сільськогосподарські угіддя, питання збереження яких під час воєнного стану набуває особливого значення, прокурорами упродовж 2023 року заявлено до суду 53 позови про конфіскацію у іноземців ділянок зазначеної категорії загальною площею            308 гектарів.

На цей час судами задоволено 22 позови щодо конфіскації загалом більше 146 гектарів, інші справи перебувають на розгляді.

Наразі за втручання прокурорів вже виконано 3 судові рішення, права власності на конфісковані ділянки загальною площею майже 30 гектарів зареєстровані за державою.

Робота на цьому напрямі продовжується.

 

кількість переглядів: 329