Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2024

Завдяки прокуратурі державі повернуто земельні ділянки водного фонду площею 1,6 га

                               

Управлінням представництва інтересів держави в суді обласної прокуратури забезпечено реальне виконання рішення Жовтневого районного суду Миколаївської області про задоволення позову прокурора щодо повернення державі земельних ділянок водного фонду загальною площею 1,6 га.

Прокурором встановлено та повністю підтверджено судом, що внаслідок незаконних рішень органів влади та самоврядування недобросовісні громадяни, використовуючи право на безоплатну приватизацію набули у приватну власність землі водного фонду, які розташовані у безпосередній близькості до урізу води річки Інгул, нібито для ведення особистого селянського господарства.

З метою ускладнення виконання судового рішення, ці громадяни у подальшому укладали правочини щодо відчуження ділянок, зміни їх кадастрових номерів тощо.

На виконання рішення суду, яке набрало законної сили, вказані ділянки примусово передані Воскресенській селищній раді та 25.01.2024 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відомості про право власності територіальної громади на них, відповідно, право приватної власності відповідачів припинено.      

Отже, за втручання прокурора інтереси держави загалом та територіальної громади зокрема повністю поновлено.

Вкотре наголошуємо, що відповідно до вимог законодавства землі прибережних захисних смуг мають перебувати виключно у державній або комунальній власності та забезпечувати безперешкодний доступ громадян до водних об’єктів. Їх надання у приватну власність прямо заборонено законодавством.

Укладення будь-якої кількості незаконних правочинів або інших оборудок щодо земель водного фонду не є перешкодою для відновлення прав народу України на ці території, які перебувають під особливою охороною держави.

Захист прибережних смуг та водних об’єктів набуває особливого значення в умовах збройної агресії ворога, оскільки питання забезпечення населення питною водою та загалом збереження водогосподарського балансу є актуальними для регіону.

Робота по захисту земель водного фонду продовжується.

 

кількість переглядів: 303