Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.02.2024

Обласна прокуратура продовжує вживати заходи щодо збереження земель лісового фонду

                                    

Управлінням представництва інтересів держави в суді Миколаївської обласної прокуратури до господарського суду Миколаївської області подано позов в інтересах держави в особі Миколаївської облдержадміністрації до ГУ Держгеокадастру в області та Снігурівської міської ради щодо повернення державі земель лісового фонду загальною площею 40 га вартістю більше 168 млн грн.

Прокуратурою встановлено, що Держгеокадастр при формуванні ділянок сільськогосподарського призначення та передачі їх у власність територіальної громади, поза волею держави в особі Кабінету Міністрів України, незаконно включив до їх складу землі лісового фонду Снігурівського лісництва, які перебували у постійному користуванні ДП «Березнегуватське лісове господарство».

Внаслідок цих незаконних дій землі лісового фонду вибули з постійного користування спеціалізованого держпідприємства та, всупереч прямої заборони на їх вилучення з державної власності, передані у комунальну власність під виглядом земель сільськогосподарського призначення.

З огляду на бездіяльність органів влади та підприємств лісової галузі, уповноважених на здійснення державного контролю за використанням, охороною та відтворенням лісів, прокурор, виконуючи субсидіарну роль по захисту загальних інтересів держави та суспільства, звернувся з позовом до суду.

Наразі, судом відкрито провадження у справі, її розгляд триває.

За втручання профільного управління обласної прокуратури та окружних прокуратур області торік забезпечено виконання судових рішень у аналогічних справах щодо повернення державі земель лісового фонду площею майже  140 га.

Слід зазначити, що загальна лісистість області складає лише 4,17%. Разом з тим, збройна агресія рф щодня створює загрозливі умови для екологічної безпеки людей, заподіює значну шкоду лісам та іншим природним екосистемам, загрожує можливості провадження лісогосподарської діяльності в країні.

Отже питання збереження та відтворення лісів, як природних комплексів, є актуальним як для області, так і держави в цілому.

 

кількість переглядів: 292