Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.02.2024

Прокуратура відреагувала на невиконання сільською радою рішення суду про повернення громаді земель чорноморського узбережжя

                                       

Миколаївською окружною прокуратурою встановлено бездіяльність Чорноморської сільської ради, яка полягає у невчинені необхідних заходів до державної реєстрації права комунальної власності на 4 земельні ділянки водного фонду, що розташовані на «Лагерній косі» та підлягають поверненню територіальній громаді на підставі судового рішення, раніше постановленого судами за позовом прокурора у 2021 році на користь цієї громади.

Суперечлива позиція щодо необхідності відновлення порушених інтересів громади у сільської ради була ще під час розгляду судами справи про повернення таких ділянок, тоді фактично рада заперечувала проти задоволення судом позову прокурора в інтересах ради. Натомість, суди першої та апеляційної інстанцій погодилися з принциповою позицією прокурора і задовольнили позовні вимоги про повернення земельних ділянок територіальній громаді.

Таке неефективне здійснення сільською радою від імені територіальної громади повноважень власника земель порушує економічні інтереси цієї громади, позбавляє її можливості вільно володіти, користуватись та розпоряджатись своїм майном (земельними ділянками).

Більше того, невиконання сільською радою судового рішення щодо повернення у громаду земель нівелює принципи та гарантії невідворотності та обов’язковості виконання судових рішень.

Реагуючи на вказані порушення Миколаївською окружною прокуратурою до Миколаївського окружного адміністративного суду подано відповідний позов про визнання бездіяльності сільської ради протиправною та зобов’язання її вчинити дії, спрямовані на державну реєстрацію права комунальної власності на земельні ділянки, шляхом звернення із відповідними заявами та документами до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Наразі судом відкрито провадження у справі.

 

кількість переглядів: 206