Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.03.2024

Заступник Генпрокурора Дмитро Вербицький провів нараду на Миколаївщині (ФОТО)

                              

Під час робочої поїздки на Миколаївщину заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький провів нараду за участі керівників правоохоронних органів регіону.

Дмитро Вербицький констатував, що спільна злагоджена робота дала реальні позитивні результати. Також він наголосив, що зусилля усіх органів правопорядку мають бути зосереджені на належному захисті економічних інтересів держави - протидії здійсненню господарської діяльності, яка пов’язана з державою-агресором. Недопустимими, за його словами, є також факти протиправного втручання правоохоронних органів у діяльність бізнесу.

«Головний стратегічний пріоритет для всіх органів правопорядку залишається незмінним – необхідно забезпечити, щоб кожна людина постійно відчувала себе в безпеці», - наголосив заступник Генпрокурора.

На нараді було обговорено стан протидії кримінальним правопорушенням на найбільш пріоритетних напрямах у 2023 році.

За результатами розслідування торік у 7 кримінальних провадженнях 10 особам повідомлено про підозри за порушення законів і звичаїв війни. Вперше за час воєнного стану 5 обвинувальних актів цієї категорії скеровано до суду.

Порівняно з 2022 роком зросла результативність розслідування проваджень за скоєння корупційних кримінальних правопорушень та в бюджетній сфері.

Торік скеровано до суду обвинувальні акти стосовно  6 осіб, у тому числі щодо депутата сільської ради, у кримінальних провадженнях, які розслідували органи поліції за фактами незаконного використання гуманітарної допомоги.

Правоохоронними органами області викрито 81 факт колабораційної діяльності (60 у 2022 році).

До суду прокурори скерували 89 обвинувальних актів у провадженнях слідчих СБУ в області. Вони стосувалися незаконних дій проти основ національної безпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. У 57  з них судами ухвалені вироки - з них 15 з реальними мірами покарання.

Дмитро Вербицький звернув увагу на певні недоліки у роботі, які потребують доопрацювання з боку органів правопорядку регіону.

Він акцентував увагу на необхідності подальшого посилення боротьби з корупцією, протидії організованим злочинним угрупованням у бюджетній та земельній сферах, торгівлі людьми, кримінальним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також тим, що пов’язані із привласненням та реалізацією гуманітарної допомоги, використанням бюджетних коштів, виділених на відновлення інфраструктури регіону.

Також пріоритетними напрямами назвав протидію шахрайським кол-центрам, які в тому числі залучають до своєї “роботи” неповнолітніх; кримінальним правопорушенням в агропромисловому комплексі, зокрема на ринку зерна. З цих питань в регіоні функціонують відповідні міжвідомчі робочі групи.

Присутні доповіли про свої напрацювання та визначили конкретні кроки, спрямовані на вирішення проблемних питань.

Участь у нараді взяли керівники обласної прокуратури, начальник Миколаївської військової обласної адміністрації, начальник Управління СБУ в області, директор ТУ ДБР у м. Миколаєві, начальник ГУ Нацполіції в області, начальник Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ, начальник Миколаївського управління ДВБ НПУ, начальник відділу протидії кіберзлочинності в області Департаменту кіберполіції НПУ, в.о. начальника Управління забезпечення діяльності у південному регіоні Департаменту з питань виконання кримінальних покарань МЮУ та начальники слідчих підрозділів ГУ Нацполіції в області та Управління СБУ в області.

кількість переглядів: 252