Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.03.2024

У прокуратурі обговорили особливості розслідування злочинів, пов'язаних із домашнім насильством (ФОТО)

                             

У Миколаївській обласній прокуратурі відбувся навчально-методичний семінар «Особливості здійснення процесуального керівництва та досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством».

У семінарі взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної військової адміністрації, експерт Миколаївського НДЕКЦ УМВС в області, представники Громадської організації «Десяте квітня», начальники управління організації надання безоплатної  вторинної правової допомоги та проведення медіації Південного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги та Центрального районного відділу Філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях, прокурори відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству обласної прокуратури, заступники керівників та прокурори окружних прокуратур.

Розпочинаючи роботу семінару, заступник керівника обласної прокуратури Денис Ільченко зауважив, що протидію домашньому насильству визначено одним із пріоритетів у роботі органів прокуратури на 2024 рік.

«Пріоритетом на цьому напрямку має стати налагодження продуктивної взаємодії з органами та установами, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, щодо своєчасного виявлення та якісного реагування на такі факти. Саме тому необхідно обговорити проблемні питання, які виникають на цьому напрямку, знайти шляхи їх вирішення та розробити дієвий механізм спільної, злагодженої та, головне, ефективної роботи. Лише у співпраці усіх органів та служб ми зможемо захистити і допомогти кожній конкретній дитині та дорослій особі, що постраждала від домашнього  насильства», - підкреслив Д. Ільченко.

Із початку року  в області зареєстровано ріст таких злочинів більше ніж удвічі: з 20 за 2 місяці 2023 року до 46 – за 2 місяці поточного року.

Учасники семінару обговорили практичні аспекти процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях, пов’язаних з домашнім насильством, актуальні питання та специфіка призначення судово-психологічних експертиз щодо осіб, які постраждали від домашнього насильства, питання впровадження пробаційних програм щодо подолання домашнього насильства, надання психологічної та іншої допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окремо зупинилися на взаємодії суб’єктів запобігання та протидії домашньому насильству з громадськими організаціями щодо супроводу осіб, що постраждали від домашнього насильства та юридичної допомоги таким особам.

 

 

кількість переглядів: 149