Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.05.2024

На Вознесенщині за позовом прокуратури у власність територіальної громади витребувано від недобросовісного набувача землі вартістю майже 800 тис грн

                                               

Прокуратурою встановлено, що Головним управлінням Держгеокадастру в Миколаївській області в порушення вимог чинного законодавства - без проведення земельних торгів (аукціону) надано громадянину в оренду земельну ділянку площею майже 27 га для створення фермерського господарства.

Водночас, цей громадянин раніше вже отримував від держави землі для вказаних цілей та створив фермерське господарство. Отже мав право на отримання земель зазначеної категорії лише на конкурентних засадах.

Після незаконного повторного отримання земель, вказана особа включила до складу фермерського господарства близьких родичів, які фактично не приймали участь у діяльності підприємства та відразу приватизували всі ділянки, отримавши безоплатно від держави 27 га у приватну власність.

Через незначний проміжок часу він скупив ці землі у свої родичів, отримавши у такий спосіб у приватну власність 27 га сільськогосподарських угідь.

Через такі оборудки, громада окрім втрати власності, ще й недоотримала значні кошти, які б мали надходити до бюджету у вигляді орендної плати за землю. 

З огляду на бездіяльність селищної ради, яка незаконно передала вказані землі у власність членам фермерського господарства, прокурор звернувся до суду з позовом про витребування цих земель на користь територіального громади.

Господарський суд підтримав позицію обласної прокуратури, позов задовільнив повністю та витребував спірну ділянку на користь належного власника – територіальної громади.

кількість переглядів: 72