Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.07.2019

Сфера дитинства перебуває під охороною ювенальних прокурорів Миколаївської області (ФОТО)

Ольга Колос
старший радник юстиції 
начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури Миколаївської області
                                
Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства є одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури.

З початку року у вказаній сфері органами прокуратури області розпочато 10 кримінальних проваджень за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами підприємств та установ області при використанні бюджетних коштів, заявлено 10 позовів на майже 10 млн. грн.

Так, прокуратурою Миколаївської області розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України. Установлено, що службові особи управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації, зловживаючи службовим становищем, у грудні 2018 року перерахували ТОВ «Антарес-БУД» кошти у сумі майже 1млн. грн. за виконання робіт з будівництва універсального футбольного та волейбольного майданчиків для Миколаївської обласної школи вищої спортивної майстерності, які не виконано. Досудове розслідування триває.

Органи прокуратури області продовжують відстоювати інтереси держави у сфері земельних правовідносин та принципово реагують на факти незаконного використання землі державної форми власності, укладення адміністрацією шкіл удаваних правочинів з фермерськими господарствами, на підставі яких останнім у користування передаються земельні ділянки для здійснення товарного сільгоспвиробництва. У поточному році в зазначеній сфері пред’явлено 4 позови про визнання недійсними договорів про спільний обробіток землі загальною площею близько 400га вартістю майже 9 млн. грн. та вимогами її повернути постійному користувачу або власнику.

Також вживаються заходи до захисту інтересів держави з питань, пов’язаних із використанням земель закладів освіти. Зокрема, Баштанською місцевою прокуратурою 29.03.2019 до Миколаївського окружного адміністративного суду пред’явлено позов в інтересах держави до Березнегуватської районної ради про визнання протиправною бездіяльності останньої, якою тривалий час не вживаються заходи до оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під будівлями та спорудами Березнегуватської ЗОШ №1. За втручання прокуратури рішенням сесії Березнегуватської районної ради від 24.04.2019 з місцевого бюджету виділено 60 тис. грн. для оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки навчальних закладів району.

Приділяється постійна увага питанням профілактики злочинності у молодіжному середовищі. З цією метою запроваджено практику зустрічей представників органів прокуратури із учнями та студентами навчальних закладів, яка здійснюється у форматі лекцій-бесід. Вжиті заходи сприяли покращенню криміногенної ситуації у підлітковому середовищі. Так, упродовж поточного року кримінальні правопорушення вчинили 41 неповнолітній, що на 24 % менше ніж за аналогічний період минулого року 54).

Крім того, з лютого поточного року в 6 областях України, в тому числі й у Миколаївській, реалізується пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», метою якої є виведення неповнолітнього з кримінального провадження на ранніх стадіях та вжиття узгоджених заходів для його ресоціалізації.

З цього приводу за дорученням прокурора Миколаївської області Тараса Дунаса проведено інтерактивне навчання з ювенальними прокурорами  у формі лекції-диспуту на тему «Практичні аспекти реалізації Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», а також круглий стіл з зазначених питань, у якому взяли участь  представники  юстиції,  Координаційоного центру з надання правової допомоги та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області, пробації, судді, адвокати-медіатори, експерти та психологи.

У ході заходів обговорено відновні підходи у кримінальних провадженнях про злочин невеликої або середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, практику раннього виведення неповнолітнього із кримінального процесу, роль прокурора у пілотному проекті, питання співпраці та комунікації між органами та учасниками Програми.

Зокрема, упродовж поточного року неповнолітніми скоєне 41 кримінальне правопорушення. Наразі в регіоні дали згоду на участь у Програмі 8 підлітків, 5 з яких   вже пройшли процедуру медіації. До суду скеровано два клопотання про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності. 

Приділяється увага нагляду за додержанням прав дітей при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, профілактики рецидивної злочинності серед неповнолітніх тощо. За результатами перевірок у цій сфері внесено 12 вказівок, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 5 службових осіб.

Питання додержання прав неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом, профілактики злочинності у молодіжному середовищі та дієвості вжитих заходів щодо їх виправлення та перевиховання завжди на постійному контролі органів прокуратури Миколаївщини.

 

Вісник прокуратури, 6'2019

кількість переглядів: 7957