Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2023

Злочинність під час війни. Колаборанти, корегувальники та «звичайні» злочинці

За 2022 рік в Миколаївській області зареєстровано 275 кримінальних правопорушень щодо основ національної безпеки. До суду скеровано 104 обвинувальних актів проти основ нацбезпеки та з фактів глорифікації російської агресії. З них: 18 - за фактами колабораційної діяльності, 14 - несанкціонованого поширення інформації, 12 – за фактами державної зради. Про це під час прес-конференції розповів керівник Миколаївської обласної прокуратури Дмитро Казак. Зазначимо, що це була перша прес-конференція у прокуратурі Миколаївської області за час війни з 24 лютого минулого року.

Дмитро Казак очолює Миколаївську обласну прокуратуру з липня 2022 року. Раніше займав посаду керівника прокуратури Закарпаття. Йому 33 роки. Закінчив Національну юридичну академію України ім. Я. Мудрого. В органах прокуратури працює з 2012 року.

Як повідомив керівник, за час введення військового стану 5 працівників прокуратури увільнено від виконання обов’язків у зв’язку з призовом на військову службу. 

Минулого року, у порівнянні з 2021 роком, в області зареєстровано менше крадіжок (майже 2400 проти 4000), грабежів (64 проти 133), розбоїв (8 проти 20), вимагань (9 проти 22), угонів (50 проти 90), дорожньо-транспортних пригод з потерпілими (220 проти 305, з них зі смертельними наслідками 46 проти 54).

Натомість збільшилась кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень проти основ нацбезпеки (410 проти 9). За фактами порушення законів та звичаїв війни зареєстровано 2075, з них за жорстоке поводження з військовополоненими чи цивільним населенням, пов'язане з умисним убивством – 220 правопорушень.

До суду скеровано 12 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, вчинених у складі організованих груп, 40 - про корупційні правопорушення, 32 - у бюджетній сфері, 43 - у сфері охорони навколишнього природнього середовища та 6 - у земельній сфері.

Розстріляні люди та катівня на деокупованих територіях

На запитання про можливі паралелі між трагедією, що сталась у Бучі та тим що відбувалось на тимчасово окупованих територіях Миколаївщини, Дмитро Казак відповів, що на звільнених територіях Миколаївського та Баштанського районів у різних населених пунктах встановлено 27 фактів виявлення тіл людей з ознаками насильницької смерті - кульові поранення, мінно-вибухові травми, інші тілесні ушкодження.

За цими фактами розпочаті кримінальні провадження, у яких призначено судово-медичні експертизи та наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до вчинення цих злочинів. Робота правоохоронців по відпрацюванню деокупованих територій триває, але значно ускладнена через замінування території.

Правоохоронцями встановлено місцезнаходження катівні російських загарбників у селі Олександрівка на Снігурівщини.

За даними слідства, представники країни-агресора захопили домоволодіння у селі та незаконно тримали і жорстоко катували місцевих жителів, які відмовились співпрацювати з ворогом. Виявлено та вилучено низку речових доказів. Наразі встановлюються всі потерпілі від дій представників країни-агресора.

Колаборанти та корегувальники працювали на окупантів

На даний час заочно повідомлено про підозру 9 мешканцям звільненого від  окупантів міста Снігурівка за фактами колабораційної діяльності, а також за пособництво державі-агресору.

Ці колаборанти, усвідомлюючи невідворотність покарання, втекли із Снігурівки. Деякі підозрювані вже оголошені у розшук, стосовно інших готуються необхідні процесуальні документи з метою подальшого спеціального досудового розслідування (за відсутності підозрюваного).

Також, встановлено ще 4 місцевих мешканців, які погодились саме на зайняття посад в окупаційній адміністрації Снігурівського району. Зазначені особи затримані. Судом стосовно них обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, вони допитані, за місцем їхнього проживання проведені обшуки, також допитані свідки їхньої діяльності з числа місцевих мешканців.

Оперативним та слідчим шляхом збираються дані про інших осіб, які не обіймали посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, однак погодились на співпрацю з рф.

На цей час встановлено 10 таких осіб (усі є працівниками відділів адміністрації Снігурівського району). Оглядаються телефони, вивчається вилучена документація, збираються інші документальні докази їх вини.

Упродовж січня поточного року  о суду вже скеровано 2 обвинувальні акти стосовно 2 місцевих мешканців, які вели господарську діяльність у взаємодії з представниками рф.

Повідомлено про підозру 67-річному мешканцю с. Баратівка Баштанського р-ну за фактом участі у псевдореферендумі, під час якого чоловік проголосував за приєднання окупованих територій Миколаївської області до складу рф, про що також публічно заявив засобам масової інформації держави-агресора, а також у наданні допомоги військовим зс рф, зокрема у вигляді ремонту їхнього одягу. Підозрюваний знаходиться під вартою.

Також до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 37-річного мешканця Миколаєва за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану, пособництва державі-агресору, виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, вчинене повторно, умисних дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі, на приниження національної честі та гідності.

Триває судовий процес над керівником однієї з прокуратур Миколаївської області, котрого обвинувачують у наданні інформації ворогу про військових ЗСУ та корегуванні вогню окупантів (йдеться про окружного прокурора Германа, - авт.). З органів прокуратури цю людину цілком логічно звільнено. Суд триває в Одесі.

Загибель Вадатурських – навмисне вбивство?

Як відомо, генеральний директор сільськогосподарського підприємства «Нібулон» Олексій Вадатурський з дружиною Раїсою загинули у власному будинку під час обстрілу Миколаєва 31 липня 2022 року.

За словами Дмитра Казака, за даними розслідування, умисне вбивство — одна із версій, що розглядається, але вона менш імовірна. Тому що поряд із будинком загиблих розташовані об’єкти, по яких також наносилися артилерійські удари.

Одна з громадських організацій Великобританії станом також проводить незалежне розслідування загибелі подружжя. Але висновки його поки що невідомі.

Вирубка ялинок під мерією – необхідність невідома

Окружна прокуратура міста Миколаєва, реагуючи на суспільний резонанс, викликаний публікаціями в засобах масової інформації, скерувала запит до Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради про надання інформації щодо підстав видалення зелених насаджень (ялин) та документів, на підставі яких вказані насадження видалені. На момент проведення прес-конференції відповідь на запит не надійшла.

Крім того, окружною прокуратурою міста Миколаєва, за заявою Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, розпочато кримінальне провадження за фактом самоправства (ст. 356 КК України).    Згідно даних екоінспекції знищено 10 ялинок, розмір заподіяних збитків складає 84 тис  грн.

Підстави для реєстрації кримінальних проваджень за ознаками правопорушень за ст. ст. 364, 367 КК України (зловживання владою та самовправсво) відсутні, оскільки розмір встановлених збитків менше встановленого законодавством розміру істотної шкоди, заподіяння якої тягне кримінальну відповідальність (встановлений розмір істотної шкоди – 134 200 – 335 500 грн).

Руслан Подгорний "Южная правда"

                               

кількість переглядів: 665