Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2018

Інформація про діяльність органів прокуратури Миколаївської області за 12 місяців 2017 року

                             

Прокуратурою Миколаївської області у межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж 12 місяців 2017 року вживались організаційно-практичні заходи щодо забезпечення належної організації роботи і управління, повноти та своєчасності усунення порушень закону, реального захисту та поновлення порушених прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави, відшкодування завданих збитків.
Зокрема, на виконання вимог статті 25 Закону України «Про прокуратуру» прокурором області з метою координації діяльності у сфері протидії злочинності проведено дві координаційні наради керівників правоохоронних органів з питань стану законності і протидії злочинності та корупції в регіоні (08.02.2017, 27.07.2017).
З метою активізації діяльності на напрямі протидії злочинам, пов’язаних з торгівлею людьми, наркозлочинам та вчинених організованими групами і злочинними організаціями, 27.04.2017 під головуванням прокурора області, за участю голови Миколаївської ОДА, керівництва правоохоронних органів, фіскальної та прикордонної служби, проведено міжвідомчу нараду з вказаних питань.
Крім того, 05.10.2017 прокурором області, за участю голови Миколаївської ОДА та керівництва правоохоронних органів регіону, проведено міжвідомчу нараду, на якій обговорено стан протидії злочинності в області, на якій звернуто особливу увагу на взаємодію правоохоронних органів з громадськими формуваннями, визначені додаткові спільні заходи до підвищення ефективності боротьби зі злочинністю.
Також, з метою активізації діяльності правоохоронних органів регіону у викритті злочинів, вчинених у складі організованих груп та злочинних організацій, тяжких та особливо тяжких злочинів загальнокримінальної спрямованості, заступником прокурора області 22.12.2017 проведено міжвідомчу нараду керівників правоохоронних органів, на якій визначено додаткові спільні заходи до підвищення ефективності боротьби зі злочинністю.
За ініціативи та за участі прокуратури області керівництвом Миколаївських місцевих прокуратур №1 та №2 проведено дві спільні міжвідомчі наради керівників правоохоронних органів, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування міста Миколаєва з питань стану протидії «вуличній» злочинності, наркозлочинам, розкраданню бюджетних коштів та комунального майна на території обласного центу (17.03.2017, 10.08.2017).
На виконання рішень зазначених нарад передбачено проведення комплексу заходів щодо боротьби із злочинністю та корупцією, деякі з яких на теперішній час тривають.
Усього органами прокуратури області проведено 11 координаційних та 11 міжвідомчих нарад, на яких розглянуто актуальні питання прокурорської діяльності. Здійснювалась координація і в інших формах. Зокрема, створено 28 постійно діючих робочих груп, 14 спільних груп по боротьбі з окремими видами злочинів, 4 міжвідомчі слідчо-оперативні групи для розкриття і розслідування окремих тяжких та особливо тяжких злочинів, видано 6 документів організаційного характеру, здійснено 6 виїздів до регіонів для проведення перевірок, проведено 17 спільних семінарів та 21 інший спільний захід.
Загалом, вжиті упродовж минулого року заходи управлінського, організаційного і координаційного характеру сприяли підвищенню рівня узгодженості дій правоохоронних органів регіону та стабілізації криміногенної ситуації в області.
Поряд з незначним збільшенням рівня злочинності на 10 тисяч населення на 8,3% з 135,5 до 146,8 кримінальних правопорушень, зберігається стійка тенденція до підвищення рівня їх розкриття, який є вищим від середнього показника по Україні та становить 47,3% за остаточними результатами досудового розслідування (по державі - 39,6%) та 50,6% з числа розслідуваних у звітному періоді, у яких особам оголошено підозру (по державі - 42,1%).
Правоохоронними органами області виявлено 6 злочинних угруповань (проти 4 за аналогічний період позаминулого року), до складу яких входило понад 30 осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення загально-кримінальної спрямованості. Завершено досудове розслідування із скеруванням до суду 5 обвинувальних актів стосовно 21 особи.
До суду направлено обвинувальні акти у ряді актуальних резонансних кримінальних проваджень.
  
Загальна характеристика злочинності
Упродовж 12 місяців 2017 року зменшилась кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень на 8,3%.
У вказаний період відбулось зменшення кількості грабежів на 49,9% (у державі -33,3%). При цьому, збільшилась кількість розбоїв на 0,8%, крадіжок на 3,8%, шахрайств на 41,2% та вимагань на 45,5%.
Зазначене коливання кількості зареєстрованих злочинів відбулось насамперед за рахунок злочинів проти власності, питома вага яких серед облікованих складає 61%.
Структура майнових злочинів виглядає наступним чином:
Порівняно з аналогічним періодом 2016 року зменшилась кількість облікованих злочинів у сфері господарської діяльності на 5,6% або з 195 до 184 (у державі зменшення на 9,3%).
Суттєво (на 43,9%, або з 629 до 905) покращилась ситуація з виявлення кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів (у державі +26%).
Кількість облікованих кримінальних правопорушень у сфері незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів збільшилась на 77,8% (у державі в 2,2 рази).
Відбулося значне збільшення кількості зареєстрованих злочинів у сфері службової діяльності на 39,5% (по державі +29,5%).
Кількість злочинів, вчинених особами у стані алкогольного сп’яніння збільшилась на 6% (у державі зменшення на 9,7%), неповнолітніми - на 42,1% (у державі +7,2%), особами, що раніше вчиняли кримінальні правопорушення на 37,4% (у державі +31,7%).
Натомість, зменшилась кількість особливо тяжких кримінальних правопорушень на 27,8% (у державі -12,8%) та тяжких кримінальних правопорушень на 11,4% (у державі -7,2%).
Зменшилося число вбивств на 30,8% (з 65 до 45), тяжких тілесних ушкоджень на 19,1% з 89 до 72 (у державі -10,5%).
Кількість вчинених тяжких тілесних ушкоджень зменшилась з 89 до 72.
Активізовано роботу з виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних із торгівлею людьми. Зокрема, у поточному році обліковано 7 таких злочинів, проти жодного за весь минулий рік, з яких 2 - скеровано до суду та ще у 1 - особі повідомлено про підозру.
При цьому, кількість зґвалтувань зменшилась з 17 до 14.
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами поліції
У Єдиному реєстрі досудових розслідувань органами поліції області упродовж 12 місяців 2017 року зареєстровано 41682 кримінальних правопорушень, що на 8,3% або 3772 менше, ніж за аналогічний період 2016 року.
Органами досудового розслідування поліції в області на 46,1% більше скеровано до суду кримінальних проваджень з обвинувальним актом (4201), з них: на 58,1% більше обвинувальних актів з угодою про примирення та у 2,7 рази більше обвинувальних актів з угодою про визнання винуватості.
 
 
З числа направлених до суду обвинувальних актів, 29 - щодо злочинів, вчинених у бюджетній системі, та 6 - у земельній сфері.
Органами поліції встановлено у кримінальних провадженнях збитки, завдані злочинами, на суму 67 млн. 528 тис.грн., з яких в ході слідства відшкодовано 19 млн. 339 тис.грн., сума на яку пред’явлено позови - 16 млн. 430 тис.грн.
Станом на 31.12.2017 у провадженні слідчих підрозділів поліції перебувало 23220 незакінчених кримінальних проваджень.
 
Упродовж 12 місяців 2017 року за матеріалами правоохоронних органів області виявлено 6 (12 місяців 2016 року - 4) злочинних угруповань (ГУ НП в області - 4, УСБ України в області - 2), які вчиняли злочини загально-кримінальної спрямованості, а саме: крадіжки, грабежі, розбої, незаконний збут наркотичних засобів.
За результатами досудового розслідування вказаних кримінальних проваджень 5 обвинувальних актів стосовно 21 особи спрямовано до суду для розгляду по суті (за 12 місяців 2016 року - 4 акти).
Судами розглянуто 3 кримінальних провадження стосовно організованих груп. Кваліфікуючу ознаку «вчинення злочину організованою групою» підтверджено вироками судів у 2 провадженнях, якими засуджено 6 членів злочинних угруповань до реального позбавлення волі. З їх числа один вирок, стосовно 3 осіб набрав законної сили. Судова репресія становить 100%.
На розгляді в судах знаходиться 16 кримінальних проваджень (справ), з яких 9, або 56%, слухаються понад рік.
Крім того, завдяки належному нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва за 12 місяців 2017 року:
- закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні у бюджетній сфері (корупційний злочин) за фактом заволодіння бюджетними коштами на суму більше 5 млн. грн. директором ТОВ«ТЕХМЕТАЛСЕРВІС» під час виконання робіт з реконструкції водопроводів у Миколаївському та Снігурівському районах області;
- скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні у бюджетній сфері за фактом заволодіння бюджетними коштами на суму 1,3 млн.грн. службовими особами ТОВ «БК Дорлідер» під час виконання робіт з капітального ремонту доріг, тротуарів та внутрішньо квартальних проїздів у м. Миколаєві;
- закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні у бюджетній сфері (корупційний злочин) за фактами зловживання службовими особами Управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації своїм службовим становищем, чим спричинено шкоду на загальну суму майже 4 млн.грн.;
- закінчено досудове розслідування кримінального провадження у банківський системі за фактом заволодіння службовою особою МОД ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» грошовими коштами вкладників банку на суму більше 1 млн.грн., що зберігались на депозитних рахунках;
- направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом розтрати начальником обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, на суму більше 500 тис.грн.;
- завдяки скоординованим та ефективним діям правоохоронних органів області, за процесуального керівництва працівників прокуратури області затримано «кримінального авторитета» гр. Н. на прізвисько «Наум» та ще двох його спільників, які вимагали кошти, шляхом застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи, що завдало майнової шкоди у великих розмірах. Обвинувальний акт стосовно вказаних осіб за ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України 26.09.2017 скеровано до суду;
- 27.07.2017 направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням Кравчука Р.В., Сулейманова А.Ш. та Іслангірієва А.М. («банда Апті») у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 п. 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України;
- виявлено, задокументовано та знешкоджено групу осіб, яка на території області незаконно займалась організацією грального бізнесу. Обвинувальний акт стосовно 4 осіб за фактом зайняття гральним бізнесом за ч. 1 ст.203-2 Кримінального кодексу України направлено до суду. Слід зазначити, що процесуальному керівнику у вказаному кримінальному провадженні винними особами пропонувалась та у подальшому надавалась неправомірна вигода за не притягнення до кримінальної відповідальності. Кримінальне провадження за цим фактом розслідувалось слідчим відділом прокуратури області та на даний час обвинувальний акт щодо винних осіб також скеровано до суду.
Окрім того, СУ ГУ НП в області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння директором та засновником ТОВ «Центрліфт» грошовим коштами бюджету м. Миколаєва, виконуючи взяті на себе зобов’язання не в повному обсязі, за ч. 3 ст. 191, ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України.
Під процесуальним керівництвом прокуратури області СУ ГУ НП в області та УСБ України в області 13.11.2017 ліквідовано «конвертаційний центр» з обігом у 50 млн.грн., організований керівниками державного та приватного підприємств.
Зокрема, вказані особи укладали з підконтрольними родичам керівника держпідприємства комерційними структурами договори на оброблення земель державної власності, вартість яких значно завищена. З метою обготівковування незаконно отриманих доходів, вказані особи організували «конвертаційний центр» до складу якого входило 21 підприємство з ознаками фіктивності, на рахунки яких перераховувались грошові кошти, які, у подальшому, перераховувались на банківські рахунки фізичних осіб і переводились у готівку.
Наразі у кримінальному провадженні триває розслідування, вживаються вичерпні заходи, спрямовані на встановлення всього кола причетних до «конвертаційного центру» осіб та відшкодування завданих державі збитків.
Наприкінці минулого року задокументовано факт пропозиції та надання неправомірної вигоди голові Миколаївської обласної державної адміністрації.
Так, під процесуальним керівництвом прокуратури області слідчим управлінням ГУ НП в області спільно з Управління захисту економіки в області ДЗЕ НПУ у службовому кабінеті голови Миколаївської ОДА затримано колишнього директора КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» Галайка М.В. за спробу дати очільнику області неправомірну вигоду у розмірі 700 тис.грн., яка пропонувалась за укладення трудового контракту та призначення екс-посадовця на посаду директора комунального підприємства.
У даному провадженні Галайку М.В. 29.12.2017 повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369 КК України та судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в сумі 2,5 млн.грн.
Крім того, упродовж року проведено об’ємну та кропітку роботу у сфері боротьби з торгівлею людьми.
До суду 30.06.2017 направлено клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності особи, яка ще у квітні 2002 року уклала незаконну угоду щодо своєї малолітньої онуки, 1995 року народження, безкоштовно передавши її до родини ромської національності для виконання праці по дому, з наданням їй місця мешкання та їжі.
Викрито та припинено діяльність міжнародного каналу по торгівлі людьми, організованого мешканкою міста Миколаєва, яка займалась вербування та переміщення громадянок України через Державний кордон України до Республіки Кіпр з використанням їх уразливого стану для подальшої сексуальної експлуатації. Обвинувальний акт за ч. 2 ст. 149, ч. 2 ст. 302 Кримінального кодексу України стосовно зловмисниці скеровано до суду для розгляду по суті.
Перекрито міжнародний канал з продажу українок за кордон, який організував 34-річний миколаївець - шкільний вчитель хореографії.
Так, зловмисник та двоє його помічників за домовленістю із громадянами Туреччини відправляли «танцювати» у їхню країну дівчат з різних областей України, за що торговець живим товаром кожні два тижні отримував від турецьких партнерів по 200 доларів США за роботу кожної дівчини.
В аеропорту «Одеса» 11.11.2017 правоохоронці завадили відправити до Туреччини двох дівчат, 20-ти та 23-х років. Зловмисник затриманий у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, та йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу України.
Не припиняється й робота щодо виявлення та припинення незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Як приклад, до суду направлено обвинувальні акти у трьох кримінальних провадженнях за фактами збуту наркотичного засобу канабісу та психотропної речовини амфетаміну.
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України
Підвищена увага правоохоронними органами області приділялась протидії проявам сепаратизму та тероризму.
Наслідком здійснених у попередніх періодах превентивних заходів стало істотне зменшення виявлених та розслідуваних кримінальних правопорушень (76 проти 113 за минулий рік), з яких 22 за ознаками тероризму та 5 - щодо сепаратизму. На 32,7% зменшилась кількість виявлених кримінальних правопорушень органами СБУ області.
Упродовж минулого року до суду направлено 20 обвинувальних актів (проти 12 у минулому році), з них: 10 обвинувальних актів щодо десяти осіб за ознаками тероризму, 1 обвинувальний акт щодо трьох осіб за ознаками сепаратизму, 5 - за фактом незаконного придбання та збуту спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, 1 - за фактом порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експертному контролю, 1 - за фактом незаконного зберігання зброї та наркотичних речовин, 1 - за фактом контрабанди культурних цінностей, 1 - за фактом контрабанди наркотичних речовин.
З направлених до суду з обвинувальним актом кримінальних проваджень, 11 за процедурою спеціального досудового розслідування за обвинуваченням 10 осіб у вчиненні особливо тяжких злочинів, пов’язаних з тероризмом і 3 осіб у вчиненні тяжких злочинів, пов’язаних із сепаратизмом.
Усього закінчено на 10% більше кримінальних проваджень (22 проти 20 у позаминулому році), з числа закінчених істотно зменшено частку закритих проваджень - 1 проти 8 у 2016 році, питома вага закритих проваджень становить 4,5% проти 36,4% у 2016 році. Відповідно, частка направлених до суду з обвинувальним актом проваджень зросла і становить 90,9% (по державі 76,4%) проти 60,0% у позаминулому році, що свідчить про покращення якості процесуального керівництва та досудового розслідування.
При зростанні кількості закінчених проваджень зменшилась кількість закінчених проваджень у строк понад 2 місяці і становить 2 провадження, питома вага таких проваджень складає 9,1%, що вдвічі нижче загальнодержавного (20,1%).
Виправдувальні вироки протягом 2017 року не виносились, чинності не набували, кримінальні провадження прокурором не закривались, порушень конституційних прав громадян не допущено.
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби у Миколаївській області
У провадженні слідчих СУ ФР ГУ ДФС в області упродовж 2017 року перебувало 150 кримінальних проваджень (за 2016 рік - 240), тобто на 37,5% менше. З них, у 115 досудове розслідування розпочато протягом минулого року. З вказаного числа закінчено - 62 (41,3%) провадження (по державі - 36,2%).
Направлено до суду 21 (33,9%) провадження з обвинувальним актом як і у 2016 році (по державі динаміка 2,1%), 11 (17,7%) проваджень направлено до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності, 30 (48,4%) - закрито (по державі - 58,2 %).
Направлено до суду 19 обвинувальних актів з угодою про визнання винуватості, що становить 90,5% від загальної кількості направлених до суду проваджень з обвинувальними актами (по державі - 50,2%).
За закінченими кримінальними провадженнями відшкодовано 4430 тис.грн., питома вага відшкодованих збитків від встановлених 100% (по державі - 26,9%).
Станом на 01.01.2018 залишок незакінчених проваджень становив 59 проваджень.
Окрім того, у ході досудового розслідування кримінальних проваджень з незаконного обігу вилучено незаконно виготовлені підакцизні товари, а саме: 3195 літрів спирту, 6585 літрів фальсифікованих алкогольних напоїв, 28577 пачок цигарок, 277234 літрів паливно-мастильних матеріалів.
За результатами розгляду судами кримінальних проваджень, розслідуваних слідчими СУ ФР ГУ ДФС в області, не допущено випадків повернення обвинувальних актів (клопотань про застосування заходів медичного характеру або про звільнення особи від кримінальної відповідальності), а також виправдання осіб.
 
Стан досудового розслідування кримінальних корупційних правопорушень слідчими підрозділами Національної поліції
Упродовж 2017 року органами поліції області розпочато 88 (29 за аналогічний період 2016 року) кримінальних проваджень про корупційні правопорушення. До суду направлено 31 (18 - у 2016 році) обвинувальний акт.
У закінчених провадженнях виявлено 89 (32) кримінальних правопорушень з ознаками корупції, установлено матеріальних збитків на суму 13068 тис.грн. (981 тис.грн.), відшкодовано 2882 тис.грн. (20 тис.грн.), накладено арешт на майно на суму 3004 тис.грн. (595 тис.грн.), пред’явлено позовів на суму 6952 тис.грн. (887 тис.грн.).
Корупційні кримінальні провадження до суду для вирішення питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності не скеровувались (за 2016 рік - 0).
 
Стан досудового розслідування кримінальних правопорушень слідчим відділом
управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури області
Завдяки вжитим заходам забезпечено підвищення якості досудового розслідування органами прокуратури.
Упродовж 2017 року, поряд з виявленням кримінальних правопорушень з ознаками корупції та іншими напрямками слідчої роботи, пріоритетним напрямком управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури Миколаївської області визначено підвищення ефективності розслідування кримінальних проваджень.
Так, упродовж 12 місяців 2017 року до суду скеровано обвинувальні акти у 32 (питома вага 10,8%) кримінальних провадженнях (2016 рік – 23).
Приділялася достатня увага роботі на напрямку виявлення кримінальних правопорушень з ознаками корупції за фактами надання неправомірної вигоди працівникам органів прокуратури області та викриття осіб, які пропонують таку вигоду.
Направлено до суду 2 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях за фактами пропонування працівникам прокуратури області неправомірної вигоди на загальну суму 50000 доларів США.
Упродовж 2017 року підвищено ефективність розслідування кримінальних проваджень за окремими категоріями злочинів.
Так, до суду направлено 19 обвинувальних актів у провадженнях про корупційні правопорушення (2016 рік – 11), тобто ріст - 72,7%.
Разом з цим, упродовж 2017 року за результатами розгляду кримінальних проваджень судом постановлено 14 обвинувальних вироків (у тому числі 6 обвинувальних вироків у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення), з яких 11 набрали законної сили (у тому числі 6 обвинувальних вироків у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення). У трьох випадках судом призначено реальну міру покарання. За результатами розгляду кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення в одному випадку застосовано реальну міру покарання, у 3 випадках – покарання у виді штрафу та у 2 випадках – до інших видів покарання.
Окрім цього, апеляційним судом задоволено апеляцію прокурора та скасовано виправдувальний вирок щодо однієї особи, яка обвинувачувалась у вчиненні злочинів стосовно учасників мирних акцій протесту у період Революції Гідності.
Водночас упродовж 2017 року направлялись до суду обвинувальні акти у актуальних кримінальних провадженнях відносно судді Ленінського районного суду м. Миколаєва, адвоката, начальника Миколаївського відділу поліції Очаківського відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області, слідчого СВ Інгульського відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області, розпорядника Ленінського районного суду м. Миколаєва, інспекторів патрульної поліції УПП у м. Миколаєві ДПП НП України, начальника сектору кримінальної поліції Южноукраїнського відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області, а також дільничного офіцеру поліції Заводського відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області.
Здійснювалось досудове розслідування у кримінальних провадженнях за підозрою голови Первомайського міськрайонного суду, який у 2014 році отримав неправомірну вигоду на загальну суму 2 000 доларів США за прийняття позитивного рішення у цивільній справі, а також за підозрою судді Центрального районного суду м. Миколаєва, який виніс неправосудне рішення відносно учасника мирних акцій протесту у період Революції Гідності.
На даний час, у першому кримінальному провадженні виконуються вимоги ст.290 Кримінального процесуального кодексу України (ознайомлення з матеріалами досудового розслідування), а відносно судді Центрального районного суду м. Миколаєва обвинувальний акт у січні 2018 року направлено до суду.
 
Стан роботи правоохоронних органів області у сфері протидії адміністративно караній корупції
Зважаючи на вимоги сьогодення правоохоронними органами області вжито заходів щодо активізації діяльності у сфері протидії адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією.
Упродовж 2017 року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції в Миколаївській області складено та направлено до суду 142 протоколи (12 місяців 2016 року – 76) про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, з них 141 протокол складено службовими особами УЗЕ в області ДЗЕ Нацполіції України, один – працівниками Миколаївського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.
За ст.172-7 КУпАП (порушення обмежень щодо врегулювання конфлікту інтересів) складено 92 протоколів;
- за ст.172-4 (порушення обмежень щодо суміщення та сумісництва) – 2;
- за ст. 172-5 (порушення обмежень щодо одержання подарунків) –1;
- за ст.172-6 (порушення вимог щодо фінансового контролю – 47.
 
 
 За принципової позиції прокурорів, якими забезпечено участь у розгляді судами 102 протоколів, адміністративне стягнення у вигляді штрафу накладено на 42 осіб.
За результатами розгляду протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією притягнуто до відповідальності:
- 17 депутатів сільських, селищних, міських рад;
- 3 депутатів обласної ради (з них, одного двічі);
- 10 посадових осіб органів місцевого самоврядування;
- 2 правоохоронців;
- 10 посадових осіб інших органів державної влади та юридичних осіб органів публічного права.
На вказаних осіб накладено штрафи на суму 122740 грн.
Так, постановою Южноукраїнського міського суду від 08.12.2017, притягнуто до відповідальності заступника начальника Южноукраїнського міського відділу державної виконавчої служби ГТУ юстиції в Миколаївській області, яку визнано винною у скоєнні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, за ч.2 ст. 172-6 КУпАП.
За обставинами справи, притягнута до відповідальності особа, будучи особою, на яку поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» та суб’єктом декларування, у порушення вимог ст. 52 вказаного Закону несвоєчасно повідомила НАЗК про суттєві зміни у майновому стані, одержавши 31.05.2017 дохід у сумі понад 140 тис. грн., що перевищує встановлені законом 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01.01.2017.
На порушника накладено штраф у сумі 1700 грн., апеляцію порушника залишено без задоволення, рішення суду набрало законної сили, посадовця звільнено з займаної посади.
Органами прокуратури області у порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» упродовж 2017 року керівникам органів, підприємств та установ, в яких працюють особи, які вчинили корупційні чи пов’язані з корупцією правопорушення, скеровано для розгляду 123 подання щодо усунення порушень антикорупційного законодавства, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 56 осіб (проти 13 у позаминулому році), серед яких одну особу звільнено з посади.
Службовими особами Управління захисту економіки в Миколаївській області упродовж минулого року складено 47 протоколів за фактами несвоєчасного подання без поважних причин декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та неповідомлення або несвоєчасного повідомлення суб’єктами декларування про суттєві зміни у майновому стані.
За результатами розгляду протоколів щодо порушення вимог фінансового контролю до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів притягнуто 7 осіб3 депутатів обласної ради (з них, одного двічі) та 4 посадових осіб органів місцевого самоврядування.
Так, постановою Центрального районного суду м. Миколаєва від 25.09.2017, за результатами розгляду протоколу Управління захисту економіки в області ДЗЕ Національної поліції України про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, депутата Миколаївської обласної ради, заступника голови обласної ради притягнено до відповідальності у вигляді штрафу 1700 грн. за скоєння адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбаченого ч.2 ст. 172-6 КУпАП.
За обставинами справи зазначена особа 18.05.2017 продала належний йому транспортний засіб марки Nissan Armada, 2006 року випуску, за 201670 гривень іншій фізичній особі.
Сума одержаного доходу від продажу депутатом транспортного засобу перевищила 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня 2017 року.
У порушення вимог ч.2 ст. 52 Закону, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, після продажу вищевказаного автомобілю, зазначена особа подала лише 25.07.2017, тобто з порушенням 10 - денного терміну, встановленого законодавством.
Судове рішення набрало законної сили.
З урахуванням наявних повноважень, з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення або невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції» в інший спосіб, у зв’язку з виявленими порушеннями вимог фінансового контролю регіональною прокуратурою керівникам органів, підприємств, установ, організацій області внесено 64 подання, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності 29 осіб.
Так, Первомайською місцевою прокуратурою 07.07.2017 керівнику Врадіївської районної адміністрації внесено подання щодо виявлених порушень фінансового контролю, а саме внесення державними службовцями райдержадміністрації у декларації недостовірних відомостей. За результатами службового розслідування, розпорядженнями голови РДА до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 осіб, серед яких – заступник голови райдержадміністрації.
 
 
 
Стан нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів
 
Додержання конституційних прав в’язнів в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення в області є одним із пріоритетних напрямків прокурорської діяльності та перебуває на постійному контролі у керівництва регіональної прокуратури.
Зокрема, у вказаній сфері в 2017 році прокурорами загалом внесено 309 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 340 службових осіб.
Завдяки вжитим узгодженим заходам більш ніж удвічі зменшилась кількість злочинів серед в’язнів у місцях несвободи органів Державної кримінально-виконавчої служби області.
За наслідками проведених перевірок до ЄРДР внесено інформацію щодо 26 кримінальних правопорушень за фактами вчинення протиправних дій працівниками піднаглядних органів та установ, одне з яких щодо порушення конституційних прав засуджених на працю.
Завдяки узгодженим заходам припинено канали постачання до Казанківської ВК №93, Арбузинської ВК №83, Снігурівської ВК №5, Ольшанської ВК №53 і Миколаївського слідчого ізолятора наркотичних засобів та розпочаті кримінальні провадження щодо працівників зазначених установ, які намагалися пронести до зони, що охороняється, заборонені предмети.
За документами прокурорського реагування покращено умови тримання осіб в установах попереднього ув’язнення та застосування заходів примусового характеру. Так, 90% (36 із 40) кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів поліції області та 80% (20 із 25) спеціальних палат для тримання та лікування осіб, узятих під варту, приведено у відповідність до вимог національного законодавства і міжнародних норм та стандартів.
З метою забезпечення належного впливу на стан законності в установах виконання покарань області, органами прокуратури області налагоджено плідну співпрацю з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області. За результатами кожного візиту представників Офісу Омбудсмена до установ виконання покарань та попереднього ув’язнення, прокуратурою невідкладно вживаються заходи прокурорського реагування щодо реального поновлення порушених прав в’язнів.
Прокуратурою Миколаївської області налагоджено ефективну співпрацю з громадськими організаціями. Так, Експертним центром з прав людини, основною метою якого є налагодження ефективної взаємодії регіональних осередків державних правозахисних інститутів та громадськості щодо попередження порушень прав людини та забезпечення їх належного розслідування, позитивно відмічено оперативність реагування органів прокуратури Миколаївської області на випадки порушень прав людини у місцях несвободи області, а також плідну співпрацю прокуратури області з громадськими організаціями Миколаївщини.
За втручання органів прокуратури встановлено 8 фактів перетину кордону України без дозволу відділів пробації, особами, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами чого розпочато 8 кримінальних проваджень.
Завдяки вжитим заходам, минулого року від реалізації конфіскованого майна до державного бюджету перераховано понад 220 тис. грн., що в 6 разів більше ніж за 2016 рік.
Окрема увага регіональною прокуратурою приділялася реагуванню на факти недодержання посадовими особами органів поліції вимог національного законодавства про адміністративні правопорушення при застосуванні заходів примусу, зокрема при адміністративному затриманні. За результатами перевірок у вказаній сфері внесено 50 актів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 28 осіб.
 
Стан представницької діяльності органів прокуратури області
Органами прокуратури області забезпечено ефективну реалізацію функції представництва в судах. Зокрема, за 2017 рік до суду пред’явлено загалом більше 300 позовів на суму 365,8 млн.грн., (проти 306,6 млн.грн. за 2016 рік), у тому числі щодо повернення земель різних категорій площею понад 4,4 тис.га.
 
Зокрема, у земельній сфері пред’явлено позовів на 194,4 млн.грн. щодо земель загальною площею більше 4,4 тис.га.
Принципово реагували органи прокуратури області на факти незаконної забудови рекреаційних територій загального користування, лісових урочищ, розташованих на узбережжі водних об’єктів обласного центру та курортних зон області, які набули суспільного резонансу (урочище Жовтневе, Леваневців, пляжні зони Чорного моря та ін.).
Так, з метою повернення незаконно вилучених земель на узбережжі Чорного моря заявлено 95 позовів щодо повернення рекреаційних територій площею 39 га вартістю 54 млн.грн.
До прикладу, регіональною прокуратурою пред’явлено до Березанського районного суду 5 позовів про визнання незаконними та скасування рішень Коблівської сільської ради, якими надано у приватну власність громадян для ведення особистого селянського господарства частину пляжної території узбережжя Чорного моря загальною площею 7,7 га вартістю 11,7 млн.грн., які вже задоволені судом.
Задля збереження лісового фонду пред’явлено до суду 3 позови в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України про визнання недійсними договорів оренди лісових земель площею 857 га вартістю майже 20 млн.грн. та зобов’язання суб’єктів господарювання повернути ці землі у розпорядження держави. На цей час, один позов задоволено у повному обсязі - постійному лісокористувачу фактично повернуто 576,5 га лісової ділянки вартістю понад 11 млн.грн.
Приділено увагу питанням незаконного використання земель сільськогосподарського призначення, що є актуальним для регіону, - пред’явлено позовів щодо повернення державі загалом 3480 га вартістю 80 млн.грн.
Так, Баштанською місцевою прокуратурою встановлено незаконне надання Головним управлінням Держгеокадастру в області в оренду громадянці в позаконкурсному порядку земельних ділянок загальною площею 579 га вартістю 14,6 млн.грн. для створення фермерського господарства. У зв’язку з цим, місцевою прокуратурою пред’явлено позов, розгляд якого триває.
На захист інтересів держави у бюджетній сфері пред’явлено позови на суму 124,7 млн.грн. (проти 11,9 млн.грн. за 2016 рік).
Так, прокуратурою області до господарського суду подано позовну заяву до Миколаївської філії ДП «Адміністрація морських портів України» та товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсними результатів процедури закупівлі послуг з експлуатаційного днопоглиблення акваторії порту на суму 123 млн.грн. Позов розглядається судом.
З питань державної та комунальної власності пред’явлено позови на суму 45,9 млн.грн. (проти 25,1 млн.грн. за 2016 рік).
Зокрема, прокуратурою області 25.07.2017 до господарського суду подано позов про розірвання договору оренди та повернення державі майна – портових причалів №№ 3-5 вартістю більше 40 млн.грн., які незаконно передавались орендатором (ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», а фактично російська компанія «РУСАЛ») у користування іншому підприємству без згоди Фонду державного майна України. На цей час остаточне рішення судами ще не прийнято.
Окрім того, за наслідками представницької діяльності розпочато 136 кримінальних проваджень, з яких 61 щодо оборудок із бюджетними коштами та 51 щодо правопорушень у сфері земельних відносин.
Так, прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за фактом привласнення службовими особами приватного та державного підприємств бюджетних коштів у сумі 8,8 млн.грн., внаслідок завищення вартості запасних частин генераторних вимикачів для Южноукраїнської АЕС, за ч. 5 ст. 191 КК України. Слідство триває.
Загалом судами задоволено позови на суму майже 158 млн.грн., (проти 99 млн.грн. за 2016 рік) з яких у сфері земельних відносин на 141 млн.грн., що становить 89 % від суми задоволених позовів.
До прикладу, господарським судом Миколаївської області розглянуто і задоволено позов заступника прокурора Миколаївської місцевої прокуратури №1 в інтересах держави в особі Державного агентства лісових ресурсів України, Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства «Очаківське лісомисливське господарство» до ПП «ААС» про дострокове розірвання договору довгострокового користування лісовою ділянкою пляжної території площею майже 9 га вартістю 8 млн.грн. та повернення її постійному користувачу.
Також, господарським судом задоволено позов прокурора в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру області до державного підприємства «Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України», ФОП Кравченка О.В. та визнано незаконною передачу в оренду підприємцю земельної ділянки площею більше 82,13 га, вартістю понад 2,5 млн.грн.
Підвищено рівень апеляційного оскарження незаконних судових рішень, який становить 73% (за аналогічний період минулого року – 58%). Внесено 73 апеляційних та 4 касаційних скарги, на цей час розглянуто та задоволено 57.
Так, Одеським апеляційним господарським судом задоволено апеляційну скаргу прокуратури області та стягнуто з ДП «Племпродуктор «Степове» заборгованість у сумі 900 тис.грн. за отриману фінансову допомогу від держави у вигляді зернозбиральних комбайнів.
Також, апеляційним судом Миколаївської області підтверджено обґрунтованість доводів прокуратури щодо незаконної передачі Коблівською сільською радою у приватну власність громадян частини пляжної території узбережжя Чорного моря загальною площею 8,6 га вартістю понад 36 млн.грн. На цей час частина зазначених земельних ділянок вже повернута у власність держави.
 
Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму майже 111,8 млн. грн. (проти 33,4 млн.грн. за 2016 рік).
Так, за втручання апарату прокуратури області реально виконано рішення господарського суду Миколаївської області від 06.06.2017 про повернення у розпорядження держави земель державного лісового фонду загальною площею 576,5 га вартістю 11,6 млн. грн., розташованих в межах території Володимирівської сільської ради Казанківського району.
Прокуратурою області забезпечено повне виконання рішень Березанського районного суду, якими задоволено позовні вимоги першого заступника прокурора області про скасування правовстановлюючих документів на право власності та витребування у власність держави особливо цінних земельних ділянок державного лісового фонду загальною площею 52 га вартістю понад 49,5 млн.грн., розташованих в межах прибережної захисної смуги Чорного моря.
У власність держави та територіальних громад фактично повернуто та попереджено незаконне надання 1234 га земель (проти 407 га у 2016 році).
Як приклад, упродовж листопада - грудня 2017 року прокуратурою Миколаївської області забезпечено повне виконання судових рішень, якими задоволено позовні вимоги першого заступника прокурора області про скасування правовстановлюючих документів на право власності та витребування у власність державі особливо цінних земельних ділянок державного лісового фонду загальною площею 1,8 га вартістю понад 8 млн. грн., розташованих в межах прибережної захисної смуги Чорного моря.
 
Активно використовуються прокурорами повноваження учасника виконавчого провадження. Наразі задоволено 104 скарги в порядку відомчого контролю та 15 скарг, поданих до суду на рішення, дії чи бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби.
За результатами здійснення представництва при виконанні судових рішень розпочато 8 кримінальних проваджень.
 
Стан законності щодо захисту прав і свобод дітей
Органами прокуратури області приділяється постійна увага захисту прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства.
З початку минулого року у цій сфері розпочато 6 кримінальних проваджень, до суду заявлено 30 позовів на загальну суму 6,5 млн. грн., з яких 18 позовів на суму майже 1,6 млн. грн. задоволено, решта перебуває в провадженні суду. Реально виконано рішення суду на суму 3,4 млн. грн. Зокрема, за наполегливої позиції прокуратури області у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області повернуто цілісний майновий комплекс дитячого оздоровчого табору ім. лейтенанта Шмідта П.П. вартістю 1,4 млн. грн.
Так, судом задоволено позов Миколаївської місцевої прокуратури №1 про визнання недійсним договору про спільний обробіток землі площею 49 га вартістю 1,3 млн. грн. між Козирською загальноосвітньою школою та суб’єктом підприємницької діяльності, оскільки його укладено з порушенням чинного законодавства у сфері земельних правовідносин.
З метою усунення загрози життю і здоров’ю дітей Первомайською, Вознесенською, Баштанською місцевими прокуратурами заявлено позови про визнання протиправною бездіяльності Новомар’ївської, Новокрасненської, Лепетинської, Горохівської, Калузької та Маринівської сільських рад, зобов’язання їх вчинити певні дії щодо створення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів на прилеглій до навчальних закладів території шляхом встановлення відповідних дорожніх знаків. За результатами судового розгляду 3 позови задоволені, у решті випадків - сільськими головами вжито заходів до усунення порушень законодавства під час судового провадження.
Забезпечено реагування заходами представницького характеру на порушення законодавства щодо безпеки функціонування дитячих ігрових майданчиків, проведення їх технічної інвентаризації та паспортизації. У цій сфері судами задоволено позови прокурорів до Новокостянтинівської сільської, Врадіївської та Кривоозерської селищних рад. Крім того Новоодеським районним судом припинено провадження за позовом до Костянтинівської сільської ради у зв’язку з добровільним усуненням відповідачем порушень законодавства.
Приділялась увага питанням цільового використання приміщень освітніх закладів, законності передання їх в оренду. Зокрема, Первомайською місцевою прокуратурою встановлено факт передачі в оренду частини приміщення школи, яке використовувалось для надання косметологічних послуг. Під час судового розгляду позову керівника прокуратури до управління освіти Южноукраїнської міської ради та приватного підприємця відповідачем добровільно усунуто порушення та звільнено приміщення закладу.
У полі зору прокурорів постійно перебувають питання дотримання прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом.
Упродовж 2017 року зареєстровано зростання рівня підліткової злочинності на 42,1% (253 проти 178 кримінальних правопорушень за аналогічний період 2016 року).
Зокрема зросла кількість злочинів, учинених неповнолітніми, у місті Миколаєві (з 41 до 98, + 139 %), Врадіївському (з 8 до 12,+ 50%), Веселинівському (з 1 до 4, + 300 %), Новобузькому (з 1 до 9, + 800%), Новоодеському (з 4 до 11, + 175 %) та Снігурівському (з 2 до 7, + 250%) районах. Водночас, питома вага у загальній структурі злочинності зменшилась з 4,2 % до 3,7 %.
Найбільше кримінальних проваджень розпочато у Заводському (37), Інгульському (22), Центральному (26) районах міста Миколаєва. Найменше – у Арбузинському, Березнегуватському та Березанському районах – по 2.
 
Із загальної кількості кримінальних правопорушень, облікованих у звітному періоді, 174 відносяться до категорії тяжких, 4 – до особливо тяжких.
Домінуюче місце у структурі злочинності продовжують займати правопорушення майнової спрямованості. Їх питома вага становить 87 % від загальної кількості правопорушень.
 
Із 253 кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участі упродовж звітного періоду, 224 відносяться до категорії майнових злочинів, з яких: 183 – крадіжки майна усіх форм власності, 29 – пограбування, 4 – розбійні напади, 8 шахрайства.
Найбільше правопорушень майнової спрямованості реєструвалося Заводським ВП ГУНП (24), Вітовським відділенням Корабельного ВП ГУНП (11), Снігурівським ВП (11), Доманівським відділенням Вознесенського ВП (11). Найменше - Арбузинським відділенням Братського ВП (1), Єланецьким відділенням Новоодеського ВП ГУНП (1).
Порівняно з аналогічним періодом 2016 року, упродовж 2017 року кількість неповнолітніх, які вчинили злочини, зросла на 75,8% (з 124 до 218).
Дані щодо неповнолітніх, які скоїли кримінальні правопорушення, виглядають наступним чином:
 
Кількість підлітків, що вчинили злочини у стані алкогольного сп’яніння, дорівнює 8 проти 13 за аналогічний період 2016 року.
За 12 місяців 2017 року до кримінальної відповідальності притягнуто 6 учнів ВНЗ, 96 школярів, 64 учня ПТНЗ та 75 осіб, які не працювали та не навчались.
У групі неповнолітніх вчинили злочини 50 осіб, у групі з дорослими – 31 особа, тими, що раніше вчиняли кримінальні правопорушення – 39.
Упродовж 2017 року територіальними органами поліції стосовно неповнолітніх складено 253 (упродовж 2016 - 220) протоколів про адміністративні правопорушення, з яких 133 (у 2016 - 171) - за вчинення правопорушень, передбачених ст. ст. 175-1, 178 КУпАП.
У залишку на початок 2017 року перебувало 14 кримінальних проваджень. Станом на 31.12.2017 закінчено розслідуванням 223, що на 69 більше ніж за 2016 рік (154). З них до суду скеровано 197 обвинувальних актів, з яких 9 – з угодами про примирення та 2 – з угодою про визнання винуватості. До суду скеровано 5 клопотань про звільнення неповнолітніх підозрюваних від кримінальної відповідальності.
У 2017 році прокурором прийнято рішення про закриття двох кримінальних проваджень на підставі п.7 ч.1 ст.284 КПК України у зв’язку з відмовою потерпілої від обвинувачення.
На підставі ст. 208 КПК України упродовж 2017 року за підозрою у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів затримано 16 неповнолітніх. Випадки безпідставного затримання відсутні.
Ювенальними прокурорами ефективно використовуються повноваження, передбачені ст. 36 Кримінального процесуального кодексу України. Так, процесуальними керівниками слідчим у кримінальних провадженнях даної категорії надано 97 вказівок.
Приділялась увага нагляду за додержанням прав дітей при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, забезпечення їх якісного медичного обслуговування, профілактики рецидивної злочинності серед неповнолітніх тощо. За результатами перевірок у цій сфері внесено 28 документів реагування, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 12 посадовців.
Стан протидії підлітковій злочинності 15.08.2017 обговорено на спільній нараді керівників правоохоронних органів та органів виконавчої влади під головуванням першого заступника прокурора області.
 
Стан діяльності щодо особистого прийому громадян, розгляду звернень та запитів
Загалом органами прокуратури Миколаївської області упродовж 2017 року розглянуто 9296 звернень, що на 10,2 % менше ніж у 2016 році (10353).
По області майже кожне четверте звернення (2402) направлено за належністю в інші органи.
Працівниками органів прокуратури області вирішено по суті 6839 звернень, з яких 96 визнано обґрунтованими.
З вирішених звернень 67% становлять скарги з питань досудового розслідування, 2,3% – з приводу представництва інтересів громадян та держави в суді, 2% – щодо нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства.
 
Категорії вирішених звернень
З метою удосконалення організації особистого прийому у прокуратурі області відкрито оновлене приміщення приймальні громадян.
На особистий прийом до органів прокуратури області звернулося 3347 громадян, з них 420, або майже кожного восьмого, прийнято особисто керівниками прокуратур, у тому числі 37 в’язнів.
Упродовж 2017 року до органів прокуратури області надійшло 95 запитів на публічну інформацію, з яких 80 розглянуто.
На 46 запитів надано інформацію, 31 запитувачу роз’яснено норми законодавства про доступ до публічної інформації, 15 запитів скеровано для організації розгляду належним розпорядникам інформації.
Лише у 3 випадках запитувачам відмовлено у наданні інформації з підстав, визначених Законом України «Про доступ до публічної інформації».
 
Рішення, дії чи бездіяльність прокуратури області з питань доступу до публічної інформації не оскаржувалися.
 

Прокуратура Миколаївської області

кількість переглядів: 4433