Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.12.2019

Визначені пріоритети сприяли підвищенню ефективності роботи правоохоронних органів Миколаївщини у протидії наркозлочинності (ІНФОГРАФІКА)

                                           

Наслідком спільної скоординованої роботи керівників правоохоронних органів Миколаївщини є активізація протидії наркозлочинності, що дала позитивний результат. Визначені пріоритети сприяли підвищенню ефективності роботи правоохоронних органів щодо виявлення кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.

Зокрема, упродовж поточного року правоохоронцями зареєстровано 1745 кримінальних правопорушень, пов'язаних з порушеннями встановленого порядку обігу наркотичних засобів, психотропних, отруйних,  сильнодіючих речовин та прекурсорів, що на 8,8 % більше чим у минулому році. 

З числа таких проваджень, 302 – це збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст.307 КК України), в яких 70 особам повідомлено про підозру, стосовно 61 особі обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою або домашній арешт.

 
Припинена діяльність 4 злочинних груп,  пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів.   Більшість таких злочинів наразі набули поширеного способу збуту – безконтактного, шляхом закладок та через мережу інтернет.

Для прикладу, у квітні цього року правоохоронці викрили угруповання, що збувало наркотики через закладки на території Миколаївської та Одеської областей. Група була законспірована, свою діяльність здійснювала із застосуванням сучасних інформаційних технологій.

У жовтні цього року правоохоронці припинили діяльність групи осіб, які займались безконтактним збутом наркотичних засобів. Зловмисники  взаємодіяли з клієнтами через створені інтернет-магазини у мобільному додатку Telegram. Їхню рекламу, а також асортимент товарів зловмисники розміщували на стінах будівель обласного центру через своїх кур’єрів, серед яких були й неповнолітні особи.

За фактами незаконного зберігання наркотичних засобів та психотропних речовин або їх аналогів (ст. 309 КК України) розпочато 1127 кримінальних проваджень, підозри оголошено у  вчиненні злочинів повідомлені 310 особам.

Зокрема, у серпні поточного року правоохоронці ліквідували плантацію конопель,  вартість яких складає за цінами «чорного ринку» близько вісім мільйонів гривень.

Також, задокументовано 4 факти використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркозасобів.

До суду скеровано 591 кримінальне провадження у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.
 
Наприклад, до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно 3 учасників організованої групи, організатором якої є працівник Нацполіції, яка займалась розповсюдженням наркотичних засобів (амфетаміну) на території міста Миколаєва та області.

Направлено до суду 2 обвинувальні акти стосовно 6 членів організованих груп, які збували наркотичні засоби (опій) на території Веселинівського району та міста Вознесенськ.

На сьогоднішній день прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у 3 кримінальних провадженнях стосовно 14 членів організованих груп за фактами розповсюдження наркотичних та психотропних речовин (метадон і димедрол), незаконного посіву та  вирощування рослин роду конопель, заволодіння грошовими коштами фізичних осіб шляхом укладення фіктивних договорів купівлі-продажу транспортних засобів.

 
З незаконного обігу вилучено 129,6 кг наркотичних речовин, з яких: 122,5 кг. - канабіс; 21 гр. - опій;  793 гр. – амфетамін та метамфетамін, 18,7 кг – психотропні речовини.

Звертаємось  до громадян із проханням, якщо ви володієте інформаціє про наркозлочини, які вчиняються на території Миколаївської області, повідомляти  правоохоронні органи.  Конфіденційність гарантується.

Лише спільними зусиллями правоохоронців та громадськості зможемо очистити  місто та область від наркозбутчиків, які вбивають миколаївців та заробляють гроші на біді.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1781